Csokigyárban jártunk! - 3 éves a ChocoMe

2013. szeptember 3. - Az ihatóbb Magyarországért

Az ötlet nem teljesen új, megvannak a külföldi klónok, de itthon piacvezető a saját csoki, vagyis a ChocoMe. Sőt a siker már nem hazai, hanem a cég képes a külföldi édesszájúakat is rabul ejteni. Immár 3 évesek, és folyamatosan fejlődnek, terjeszkednek, mindig van csokiból új ötletük. Az ünneplés alkalmából is friss fejlesztéseket mutattak be, többek között borhoz való csokoládékat. A Csokimester, aki a cég vezetője is: Mészáros Gábor, spontán végigvezetett minket a csokigyárában.

Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!

Vedd kezedbe a sorsodat, vedd kezedbe a saját csokidat! Lehetne akár ez a mottója a ChocoMe-nak. Mészáros Gábor a kezébe vette és nem is akárhogy, az élet tudja a legvadabb forgatókönyveket írni. Egy biztosnak tűnő állás elvesztése után 2009-ben fordult Gábor a csoki felé. Kitanulta a szakma csínját a külföldi mesterektől a belgiumi Csokoládé Akadémián, és természetesen maga is sokat kísérletezett és kísérletezik a mai napig. Hiszen fontos a fejlődés, a mindig friss, új megjelenés és az innovatív megoldások keresése. 3 éve indult az üzemi csokigyártás, a mainál jóval szerényebb körülmények között. Gábor át tudja ragasztani a lelkesedését, és megbecsüli dolgozóit. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy van jó néhány embere, akikkel az indulás óta együtt dolgozik.

Egyik csokimesteréről, Hamvas Eszterről nem gondolná az ember, hogy mivel foglalkozik. Csinos leány ízlésesen hangsúlyos tetoválásokkal, előbb tennéd a pult mögé, mint a csokikhoz. Utóbb kiderült, hogy Eszter a kezdetektől, a cég indulásakor aktív dolgozója volt a csapatnak és mára már ő vezeti az üzemet.

A sajtótájékoztatón a felvezetést régi barátunk Turóczi Gábor a ChocoMe PR tanácsadója  hajtotta végre. Mészáros Gábor is megszólalt a jeles alkalommal visszaemlékezve a hőskorszakra és bejelentve az újdonságokat. A vállalat születésnapi eseményén bemutatták a  ChocoMe újításait: a 40%-os tejcsokoládét, a szőlőmagkivonatos Gere csokoládét Gere borokkal társítva, valamint új feltétként a világ legjobbjaként titulált piemonte-i mogyorót, a liofilizált ananászt és a hazai készítésű liofilizált panyolai szilvát.

Már 14 országban elérhető a ChocoMe, szerintük a csokoládé kakaó szárazanyag tartalmának akár 1%-os növelése is jelentős változást idézhet elő a minőségi csokoládékészítésben, ami fogyasztói élménynöveléshez vezethet.  „A 40%-os tejcsokoládé meglehetősen ritka még Magyarországon a táblás tejcsokoládék piacán” – mondta el Mészáros Gábor, a chocoMe tulajdonosa a születésnapi eseményen. Emellett a ChocoMe elérhetővé teszi a feltétei közt a messze földön híres piemonte-i mogyorót is, ami jelképesen vetekszik a “világ legfinomabb és legjobb minőségű mogyorója” címért.

Később kérdeztük a Főcsokimestert akinek az élete a csoki, a borról, hogy ehhez az italhoz miképpen kapcsolódik.

Természetesen kedveli a borokat, és a legutóbbi bor-csoki párosítások óta is egyre inkább. Csokoládé és bor - önmagukban is izgalmas ízvilágú gasztronómiai termékek, melyek egyenként is több száz különböző aromakomponenst kínálnak az ízlelőbimbóknak. Mi történik, ha ezeket társítjuk? Olyan csokoládé összeállításokat készítettek, mely elegyek hasonló ízjegyekkel rendelkeznek, mint az adott típusú bor.

Csokimesterünk alapvetően kedveli a borokat, bár ritkán fogyasztja őket. Nincs kedvenc magyar borvidéke illetve magyar borfajtája. Nem szeretné magát elkötelezni egyik borfajta vagy borvidék mellett. A Gere Pincészettel való együttműködésük nem jelent kizárólagosságot, nyitottak további új projektekre, új ízekre, hiszen az ízvariációk száma végtelen.

Példának itt a Pinot Noirhoz kreált csokoládé összeállítása:

Fortina Finest Selection 65.1% étcsokoládé alapon

kandírozott rózsaszirom darabok,  liofilizált eperdarabok, liofilizált málnadarabok

A pinot noir talán a legsokoldalúbb vörösbor - a szőlőszemek a különböző borászoknál mindig teljesen egyedi módon öltik fel folyékony gúnyájukat. Egy valami azonban mindig közös a kompozíciókban: a friss, pirosbogyós gyümölcs- és piros szirmú virágillat, amit a csokoládéval úgy tudtunk felerősíteni, hogy végeredményként páratlanul harmonikus és fűszeresen édes végeredményt kaptunk.

Pauli Zoltán is a pult mögött állt, a Crocus Gere Bor Hotel - Wine Spa**** igazgatója és töltötte a poharunkba az izgalmasabbnál izgalmasabb Gere tételeket. Most nálam nem is a Kopár volt sztár, hanem a régi-új szőlőből készült Fekete Járdovány 2011-es évjárata egy fineszes darab.

Szerencsénk volt végigjárni a csokigyárat Mészáros Gábor lelkes kalauzolása közben. Az öltözőtől a raktárig, a speciális olvasztógépeken át. Minden fázist áttekintettünk az előkészítéstől a csomagolásig. Megtudtuk a lila szín jelentését is mely végigvonul az egész épületen, nem másból származik, mint a friss kakaó termés belsejének árnyalatából.


(Ha tetszett a post, csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért vidám közösségéhez a facebookon ITT )

Nemrég érkezett a hír, hogy újabb elismerésben részesült a ChocoMe…

Nemzetközi nagy sikerei után (a londoni Great Taste Awards két csillaga) a kézzel készült magyar sikercsokoládé, a chocoMe újabb neves (ezúttal nemzetgazdasági vonatkozású) elismerésben részesült. A mai napon került sor a „Díj a sikeres vállalkozásokért” díjak ünnepélyes átadására a Nemzetgazdasági Minisztériumban, ahol Varga Mihály Nemzetgazdasági Miniszter gratulált a díjazottaknak. „A hónap kis- és középvállalkozása” díjat a chocoMe Kft. tulajdonosaként Mészáros Gábor vehette át, a vállalatnak ez volt a 13. nagy elismerése 3 év alatt. – sajtóközlemény

Gratulálunk az első három igazán fényesre sikerült évhez és reméljük, hogy újabb kapcsolódások várhatóak majd a csoki és a bor világa között.